Istoria Bisericii Harul Moldova Veche


 Istoric

            Istoricul pe scurt:
     Începuturile – anul 1927.
     Închisă în perioada anilor 1940 – 1944.
     Prima construcție de biserică după mutări successive în diferite case – 1967.
     Actuala clădire a bisericii finalizată în anul – 2001.
     Numărul pastorilor care au slujit biserica – 6
     Pastorul actual – Damian Ion
            Istoricul Bisericii Baptiste “Harul” Din Localitatea Moldova Veche
   Moldova Veche este o localitate din Clisura Dunării, Județul Caraș-Severin, Banat, România, fiind situată la 4 Km sud de orașul Moldova Nouă, chiar pe malul Dunării. Numele străvechi al așezării era Mudava, provenit de la cetatea dacică cu același nume. Documentele istorice atestă existența acestui ținut încă din anul 463 î.d. Hr., fiind locuit de daci și geți. Localitatea a beneficiat de o așezare strategică, fiind port la Dunăre, dar și poartă de intrare a romanilor în Dacia.
   Atât în Moldova Veche, cât și în celelalte localități sârbești din Clisura Dunării, credința baptistă a pătruns oarecum mai greu, deoarece spectrul religios din zonă era caracterizat și de prezența unor credincioși nazarineni. Cu toate vicisitudinile vremii, faptul care contează e că în Moldova Veche si în încă câteva localități din Clisura Dunării există frați creștini baptiști sârbi.
   In Moldova Veche primul care a adus credința baptistă a fost Stefanovici Iva, care s-a botezat la Deva în anul 1927. Impreună cu soția lui Anca s-au întors în Moldova Veche și alături de Buriman Constantin, un credincios baptist din Coronini au început să predice Evanghelia printre românii de etnie sârbă. În urma lucrării lor s-a convertit Marcovici Mladen care și-a pus casa la dispoziție pentru desfășurarea slujbelor religioase. În perioada anilor `30, biserica a beneficiat de ajutorul pastoral al fratelui Ilie Craioveanu, care din anul 1921 păstorea Biserica din Moldova Nouă.
    În anul 1939, se produce întoarcerea la Dumnezeu a fratelui Antici Mladen, care devine în scurt timp și conducător al bisericii. Chiar și în perioada de persecuție din 1940 – 1944, comunitatea fraților creștini baptiști din Moldova Veche, a rămas în unitate, iar în anul 1946 are loc primul botez la Moldova Veche, în apa Dunării.
   Acest eveniment special pentru biserică a fost marcat de prezența fanfarei din Naidăș, iar câștigul cel mai mare a constat în faptul că mesajul Evangheliei a fost predicat de pastorii Meilă Sorescu și Ion Scobercea, care au fost traduși în limba sârbă de pastorul Jora Novicici.
   În anul 1957, biserica il alege pastor pe fratele Rață Nicolae.
   În anul 1961, odată cu arondarea, biserica devine filială a bisericii din Moldova Nouă. În această perioadă diaconul bisericii a fost fratele Antici Tomislav.
   În anul 1966 ia ființă orchestra bisericii, iar în anul 1967 după ce locul de închinare a trecut prin mutări succesive, biserica ia decizia de a construi un locaș de cult. Dumnezeu a răspuns rugăciunilor fraților care au construit noul locaș de cult, pe terenul de casă, cedat bisericii de fratele diacon Iuliu Cosaș.
   În perioada anilor1980 – 1990, biserica este păstorită de fratele păstor Vrâncuța Ioan.
   În perioada anilor 1990 – 1997, biserica este păstorită de fratele păstor Copriva Adolf.
   Din anul 1998, biserica este păstorită de fratele păstor Damian Ion.
   În anul 2001 s-a terminat construcția lăcașului de cult actual, iar momentul de dedicare în slujire, de sfințire a Bisericii a fost la data de 28 Octombrie 2001.
   În anul 2011 a fost inaugurată clădirea anexă a bisericii, în care a funcționat cantina bisericii, oferindu-se săptămânal câte o masă caldă persoanelor nevoiașe, până în perioada pandemiei de covid-19. Începând cu anul 2022 am înființat o asociație nonprofit, prin care oferim, cu ajutorul unor profesori voluntari, un program săptămânal de “after school”, pentru copiii proveniți din familii nevoiașe.
   Începând cu anul 2016 biserica l-a ales pe fratele Ignuța Claudiu ca și păstor asistent al bisericii, care slujește împreună cu fratele păstor Nelu Damian, păstorul coordonator al bisericii.