Despre martorii Lui Jehova

      Organizația „Martorii Lui Jehova” a apărut în anul 1884 și a fost întemeiată de Charles Russel.
      Doctrina acestei organizații este diferită de marea majoritate a cultelor creștine, în elemente esențiale, cum ar fi chiar crezul creștin, în care crede atât biserica tradițională cât și cea protestantă sau reformată.
      Înainte de a intra în problematica diferențelor doctrinare, trebuie precizat faptul că această organizație își argumentează teoriile, prin faptul că nu recunosc autenticitatea traducerii Bibliei așa cum o avem lăsată de aproximativ 2000 de ani, permițându-și ca în edițiile bibliilor pe care le au ei, să schimbe sau chiar să scoată versete, pe care ei le consideră ca fiind eronate. Pur și simplu, ei susțin că traducerile existente sunt pline de erori, exact în elementele care fac diferența între doctrina lor și a celorlalte culte creștine.

      Se nasc din start câteva întrebări:

 1. Dacă martorii Lui Jehova a apărut ca organizație de abia în anul 1884, ce s-a întâmplat cu biserica timp de aproximativ 1500 de ani de pe timpul domniei lui Constantin cel Mare încoace?
 2. Oare nu a fost în stare Dumnezeu să-și transmită mesajul biblic autentic în tot acest timp?
 3. În această perioadă nu a fost mântuit nimeni? Biserica a încetat să mai existe pentru o perioadă de 1500 de ani?

      E greu de crezut așa ceva, ba mai mult, organizația martorilor Lui Jehova își susține doctrina pe baza descoperirii unor manuscrise, pe care lumea creștină în marea ei majoritate nu le cunoaște.
      Am ținut să fac această observație, înainte de a intra în detaliile care fac diferența doctrinară, deoarece, voi argumenta aceste diferențe chiar și cu manuscrise descoperite înaintea domniei lui Constantin cel Mare și care sunt prezentate pe internet în mai multe locuri și sunt cunoscute de lumea științifică și atestate ca fiind autentice ca vechime, manuscrisele fiind scrise pe papirusuri, material care se folosea în secolele I, II, sau III, de când datează aceste papirusuri (anii 100 – 200 pana în anul 300, deci înaintea domniei lui Constantin cel Mare care a domnit între anii 306 – 337, când au apărut și codexurile – primele compilații ale Bibliei).

      Pentru că elementele doctrinare care separă această organizație de celelalte culte creștine sunt destul de multe și complexe, am sintetizat aspectele diferențiare majore:
            Acestea sunt:

 1. Martorii Lui Jehova susțin că Isus Hristos nu este Dumnezeu si nu este Fiul Lui Dumnezeu ci susțin faptul că este doar un înger creat, sau arhanghelul Mihail. În Biblia creștină universală se susține contrariul în versetele:
              Ioan 1: 14; Ioan 20:26-28; Romani 1:3-4; Romani 1: 8-9; 2Petru 1:1
  MAI MULT CHIAR, AVEM ȘI Ioan 1:1 care este conținut de „Papyrus 66”, apărut între anii 125-160 (perioada persecuției creștine și înaintea domniei lui Constantin cel Mare) potrivit wikipedia: Papyrus 66, iar acest verset, martorii Lui Jehova l-au schimbat fără niciun temei în edițiile bibliilor lor. ( Alte referințe)
 2. Martorii Lui Jehova susțin că Isus Hristos nu a înviat din morti în trup ci ar fi înviat doar în Duh. În Biblia creștină universală se susține contrariul în versetele:
              Luca 24:39; Ioan 2:19-21; Ioan 20:26-28; 1Corinteni 15: 14.
 3. Martorii Lui Jehova susțin că Duhul Sfânt nu este Dumnezeu ci este o forță impersonală. În Biblia creștină universală se susține contrariul în versetele:
              Faptele Apostolilor 5: 3-4; Matei 28:19; 2Corinteni 3: 17-18; Efeseni 4:30;
  MAI MULT CHIAR, AVEM ȘI Romani 8:26-27 care este conținut de „Papyrus 27” apărut între anii 175-225 (perioada persecuției creștine și înaintea domniei lui Constantin cel Mare) – Referințe: Papirus al Bibliei p27 și wikipedia: Papyrus 27, versete care explică faptul că Duhul Sfânt nu este o forță impersonală ci este Dumnezeu, deoarece Duhul Sfânt are năzuință, adică are dorință puternică sau aspirație, acestea fiind doar atributele unei persoane inteligente sau raționale.
 4. Martorii Lui Jehova susțin că mântuirea se câștigă prin merit sau prin eforturi proprii, pe când Biblia creștină universală susține că mântuirea este primită doar în dar de la Dumnezeu, potrivit:
             Efeseni 2:8-9; Romani 4:1-4;
 5. Martorii Lui Jehova susțin că cei nemântuiți nu vor fi pedepsiți veșnic, ci vor dispărea ca entități odată pentru totdeauna după moarte. În Biblia creștină universală se susține contrariul în versetele:
             Matei 25:41,46; Matei 18:8; 2Tesaloniceni 1:8-9;

  MAI MULT CHIAR, AVEM ȘI Apocalipsa 14:10-11 care este conținut de „Papyrus 115” (Sursa wikipwdia: Papyrus 115) și datează din secolul al II -lea (între anul 100 și anul 200 perioada persecuției creștine și înaintea domniei lui Constantin cel Mare) descoperit împreună cu alte papirusuri în localitatea Oxyrhynchus, Egypt. Cei ce vor să afle mai multe despre aceste papirusuri le pot studia în următoare carte: „Oxyrhynchus Papyri” – editată de Bernard P. Grenfell and Arthur S. Hunt (1898), din următorul link: Oxyrhynchus Papyri
 6. Martorii Lui Jehova susțin că după moarte omul piere definitiv negând existența sufletului omului care este etern după moarte.
  Biblia ne învață cu claritate că duhul (sufletul) omului continuă să aibă o existență conștientă, după moarte.
  În Biblia creștină universală se susține acest lucru în versetele:
              2Corinteni 5:8; Filipeni 1:23-24; Apocalipsa 6:9-11

      Vă lasăm pe dumneavoastră să trageți concluziile privitoare la această organizație, dar nu înainte de a mai pune două întrebari:

 1. Câtă încredere poți avea într-o biserică, sau organizație care își face propria doctrină sau reguli, fără un fundament arheologic sau istoric solid?
 2. Mai există posibilitatea să combați anumite reguli neavând niciun izvor scris autentic ca reper, atunci când liderii organizației vor să le schimbe fără vreun temei istoric sau etic, deoarece în lumea creștină, izvorul scris autentic, respectiv Biblia, este atestată de manuscrise originale de aproape 2000 de ani vechime?

5 thoughts on “Despre martorii Lui Jehova

 1. Interesant, nu ma bag aici, deoarece nu sunt documentat dar vreau sa spun un lucru, daca intro Imparatie sunt fel si fel de categori, comunitati, de oameni care au traditilelor au conceptile lor, s.m.d nu inseamna ca sunt din alta Imparatie. Doar ca au un altfel de conceptie, gandire, uni sunt ciobeni alti sunt profesori s.m.d spunemi poate un cioban fara scoala sa inteleaga discursul presedintelui asa cum il intelege un profesor? acelasi lucru este si aici, si ei sunt din Imparatie, doar ca cui i sa dat mult i se cere mult.
  Concluzia e urmatoarea fiecare vom fi judecati dupa faptele noastre, ti sa dat mult ti se va cere mul, ti sa dat putin ti se va cere putin. Cred ca sunt oameni printre ei care vor merge in cer inaintea noastra credema, asa cum sunt din Ortodocsi, Catolici s.m.d judecata este a lui Dumnezeu si nu uita cine se aseamana se aduna. Multe binecuvantari va doresc la toata biserica.

  • Fii cu luare aminte asupra ta insuti si asupra invataturii pe care o dai altora; staruie in aceste lucruri, caci, daca vei face asa, te vei mantui pe tine insuti si pe cei ce te asculta. (1Tim.4:16)
   Personal cred lucrul acesta, și cred că fiecare dintre noi trebuie să fie cu luare aminte asupra învățături (biblice) pe care o acceptă ca standard de viață și pe care o împărtășește și altora. Să nu amestecăm lucrurile, ieșind din adevărurile biblice.

 2. Frate Ilie, aici e vorba de doctrina crestina in general si de modificarea sau schimbarea anumitor versete din Biblie care tin chiar de mantuire.
  Toti din biserica ar trebui sa cunoastem Biblia si sa combatem ereziile atunci cand le identificam.
  In rest si eu cred ca si tine, Dumnezeu ne va judeca pe fiecare dupa faptele noastre si dupa cunostinta pe care am avut-o pe parcursul vietii:
  Exemplu in acest sens:
  Ioan 9: 39 – 41
  Apoi Isus a zis: „„Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd să vadă, şi cei ce văd să ajungă orbi.”” Unii din fariseii care erau lângă El, când au auzit aceste vorbe, I-au zis: „Doar n-om fi şi noi orbi!” „„DACĂ AȚI FI ORBI”, „LE-A RĂSPUNS ISUS, „„N-AȚI AVEA PĂCAT; dar acum ziceţi: „Vedem.” Tocmai de aceea, păcatul vostru rămâne.”
  ȘI
  Faptele Apostolilor 17: 30
  Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;
  Aici intervine conștiința omului. Dacă aflăm Adevărul și nu Îl urmăm atunci nu mai suntem în neștiință, deci nu mai suntem orbi și păcatul nostru rămâne.
  Dumnezeu să ne păzească de așa ceva și să ne dea puterea să-L urmăm pe Domnul Isus Hristos care este Calea, ADEVĂRUL și Viața

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.